top of page

Ян Геел - “Градове за хората”


Ян Геел е датският архитект и консултант по градски дизайн базиран в Копенхаген, Дания. Неговата кариера се фокусира върху подобряване на качеството на градския живот чрез преориентиране на дизайна към пешеходеца и колоездача.


В основата на неговата работа е човешкия мащаб и идеите му са концентрирани в няколко конкретни направления с цел градовете ни да станат добро място за живеене. Част от тези идеи за промяна в градовете ни са:


  • Осигуряване на добра пешеходна достъпност и велосипедна инфраструктура

  • Ограничаването на използването на автомобилите, особено в централните градски части

  • Създаване на качествени градски пространства с цел окуражаването на общуването между хората

  • Нови зелени площи и паркови пространства

  • Малък мащаб на застрояване и разнообразие от типове сгради

Идеологията на датския архитект днес се прилага в множество градове по света като част от най- известните му интервенции в градската среда са Копенхаген, Ню Йорк, Москва, Сао Пауло, Мелбърн, и др. Една от най- известните му интервенции са небезизвестния площад „Таймс Скуеър“ в Ню Йорк през 2009г. се превръща в изцяло пешеходна зона.


През 2013г. Москва по подобен пример трансформира част от бреговата линия около реката от пътна артерия за автомобили в линеен парк за пешеходци и велосипедисти в сърцето на града.


Сао Пауло през 2014 г. реализира пилотен проект за реконструкция на улица и площад с цел да осигури безопасно и безпрепятствено придвижване на пешеходци и колоездачи в центъра на града.


Интервенциите в тези градове са големи и малки, но едно е ясно те доказва, че съвременните ни градове имат нужда от промяна за да можем да живеем в качествена среда. Част от тази промяна е публичните пространства да се върнат обратно на хората за сметка на множеството отделено място за автомобилен трафик и паркинги.


Геел беше поканен 2017 г. в България да направи София по-добър град за живеене и през 2018 г. неговия екип представиха на столичани доклад с препоръки за публичните пространства и обществения живот в столицата, които да бъдат интегрирани в бъдещите градоустройствени планове за София.



Една от книгите на Гел - “Градове за хората” беше преведена и издадена на български. От тогава мотото “Град за Хората” често се използва от нашия главен архитект, а и не само и ние разбираме, че това е насока по която би трябвало да се работи за бъдещето на града ни . И наистина би било чудесно да се правят повече и по-качествени пешеходни пространства и велосипедни алеи за да можем да се движим свободно и безопасно.

Мобилност, Доклад за София

Повече информация за Геел може да намерите тук:



92 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Суперблокове

bottom of page