top of page

Зелен ринг вече и в Париж

Актуализирано: 16.04.2023 г.

Парижани също искат да превърнат изоставения железопътен ринг "Petite Ceinture" в линеен парк.



 

По подобие на София и в Париж е имало околовръстна железница, която от години не се използва и, точно като нас, група ентусиасти смятат че тя може да се превърне в пешеходен ринг. Наричат го Promeneurs de la Petite Ceinture. Дори размерите на ринга са същите - приблизително 32км.


Построена през 1867г. околоградската железница се е използвала както за пътнически превоз, така и за товари. След пускането на първите линии на метрото през 1900 г. използването на железницата намалява бавно, но стабилно. Влаковите услуги са спрени окончателно през 1934 г.

От тогава релсите са занемарени и дори затворени и недостъпни за гражданите. През годините някои отсечки са застроени или превърнати в паркове, паркинги и булеварди.


Има няколко опити за опазване на Petite Ceinture и възстановяването на железопътния транспорт по линиите,което обаче така и не се случва. petiteceinture-org







През 2020г. група от ентусиасти доброволци се обединяват около идеята да направят тези трасета достъпни и да ги превърнат в пешеходни зони.





Целта на трансформирането на старите линии е да се запази наследството на железницата от една страна и от друга - да се запази биоразнообразието по трасетата, състоящо се от повече от 200 вида растения и повече от 70 вида животни.



 


Първите 3 участъка от ринга са отворени за преминаване през 2007 г.

Досега около 10 км от ринга, са обособени за пешеходци, а някои бивши гари са превърнати в барове, ресторанти или културни пространства.


Le REcyclerie

Le REcyclerie включва ресторант, бар, градска ферма, работилница и културно пространство, разположено в старата жп гара Ornano, принадлежаща на petite ceinture. Някои хора твърдят, че това е едно от най-любимите им места в Париж!


Тъй като все още няма да е възможно да обиколите Париж пеша по релсите, все пак можете да посетите различните участъци поотделно. Както е показано на картата:




Petite ceinture се управлява като обществен парк и има работно време. Обикновено се отваря в 9 часа през седмицата и в 9:30 часа през уикендите. Времето на затваряне зависи от сезона.


 

45 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page