top of page

Европа инвестира във велоалеи

Един милиард евро бяха инвестирани във велосипедни алеи през 2020 в Европа и това ще продължи


В началото на пандемията писахме за нуждата и възможността която се отваря пред нас да изградим един чист, екологичен, безопасен, тих и евтин начин на придвижване в градовете. Сега, година по-късно сме свидетели на резултатите на тези които го направиха.


Барселона добави 27 км велосипедни алеи, в Париж използването на велосипеди се увеличи със 70%, а Лондон изгради 100 км вело коридори. Всички градове на континента инвестирали във велосипедна инфраструктура по време на пандемията, сега разширяват своите планове.

Велоалея в Париж през януари. Снимка: Jacques Witt / Sipa / Rex / Shutterstock
 

При първите затваряния, наложени с избухването на корона вируса преди година стотици градове прекроиха улиците, за да улеснят пешеходците и велосипедистите, да им помогнат да поддържат социална дистанция и да намалят замърсяването на въздуха. Сега се оказва, че предприетите стъпки са донесли на градовете изобилие от позитиви и много от тях са решили да заложат на велосипеда като мярка за възстановяване от кризата.


Според данни, предоставени от Европейската асоциация на велосипедистите (ECF), градовете в цяла Европа са инвестирали

1 милиард евро през 2020 г. в изграждане на велосипедна инфраструктура, подобряване на съществуващата и насърчаване на колоезденето като цяло. Така се появиха около 1000 км нови велокоридори.


Такива планове имат не само градове в страни, известни със своята привързаност към велосипедите, като Дания и Холандия, но и такива, с все още неадекватна инфраструктура. По време на пандемията се увеличи общественото използване и търсене на велосипедни и пешеходни пространства. Това създаде възможност за рехабилитация и подобряване на съществуващата инфраструктура и сега много градове бързат да изпълнят плановете си в тази насока.

 

По време на пандемията в Барселона използването на обществения транспорт е спаднало с 50%, а използването на частни автомобили само с 10%. Градът, в който много хора притежават автомобили, които преди са използвали само през уикендите, беше близо до това да се превърне в едно голямо задръстване.

През лятото на 2020 г. бяха изградени 20 км временни,"поп-ъп" велосипедни коридори , за да се свържат съществуващите велосипедни алеи и да се насърчат жителите, които не използват обществен транспорт, да карат колело. В момента се изграждат и обновяват допълнителни трасета с обща дължина 160 км. До 2024 г. градската веломрежа на Барселона ще нарасне с 305 км. Процесът също така поставя основите на програмата "SuperBlocks", в която велосипедните пътеки играят важна роля.

Велосипедите са основно средство от плана за намаляване използването на автомобили в града с 25% до 2024 г.


Милано през април 2020 стартира програмата Strada Aparta - 35 км обезопасени велосипедни пътеки покрай зони, в които се дава приоритет на пешеходците. От тогава общата дължина на проекта се удвои - 68 км, а до следващото лято се очаква да достигне 100 км.


Снимка: Alessandro Perazzoli / Shutterst
Велосипедна пътека в Милано. До лятото градът планира да достигне 100 км велосипедни пътеки 

В Париж улиците, които преди бяха задръстени с автомобили сега са отрупани с велосипеди. Колоезденето в града се е увеличило със 70% от пролетта на 2020 година. 50 км временни вело пътеки скоро ще бъдат изградени като постоянни . Според данните на ECF Париж е инсталирал 160 км велосипедни пътеки, планувани са още толкова.




Лондон добави 100 км велоалеи от началото на COVID-19. Според Лондонската транспортна служба от 2019 г. използването на велосипеди във външния ринг на Лондон се е увеличило с 22%. Между април и юни миналата година почти половината от всички пътувания в Лондон са извършени с колело и пеша в сравнение с 29% преди пандемията.


Брюксел изпробва 60км експериментални, "поп-ъп велоалеи" през 2020 г. и броят на активните колоездачи в града се е увеличил с 87%. Белгия сега се стреми да разшири плановете си, като изгради велосипедни магистрали между градовете.

Краков

В Краков, миналото лято бяха монтирани няколко велосипедни пътеки, удвояващи дължината на общинската велосипедна мрежа. Много от жителите на града са преминали от градския транспорт към колоезденето.


Говори се, че на Холандия и Дания са били необходими между 30 и 50 години за изграждане на тяхната инфраструктура за велосипедни алеи, но ние нямаме толкова време. За да работим за разрешаване на климатичната криза, ще трябва да променим транспортната система много бързо и да направим велотранспорта достъпен за всички.

 

Веломрежата у нас в момента:


Бургас - 69км

Пловдив - 60км

София - 50км


В България велотранспорта би се вписал също толкова добре. В повечето градове у нас има достатъчно място за поставянето както на временни така и на постоянни велоалеи, а изграждането и поддръжката им е в пъти по-евтино сравнение с всички други мобилни системи - улици, метро или трамвай. Много хора са готови да се придвижват с велосипеди, стига да им бъде предоставена безопасна инфраструктура. Изграждането на велоалеи ще облекчи значително трафика в градовете ни, ще имаме по-чист въздух и не на последно място, ще ни даде възможност да се придвижваме свободно и безплатно в градската среда.



Още по темата




94 преглеждания1 коментар

Последни публикации

Виж всички

Суперблокове

bottom of page