top of page

Как градовете преоткриват себе си по време на COVID-19

Актуализирано: Aug 15, 2020


Светът отдавна осъзна, че пренасищането с автомобили не е добра идея и много усилия бяха насочени в изграждането на добре функциониращи обществен транспорт и алтернативни начини за придвижване. Последните два месеца и мерките срещу COVID-19 ни позволиха да надникнем в един свят без автомобилен трафик и последвалите рекордно ниски нива на замърсяване. В много градове по света решиха да се възползват от ситуацията за да преустроят своята мобилна инфраструктура.

Докато традиционния обществен транспорт отчита спад между 50-90% и се наложи някои правителства да се намесят, за да защитят системите за обществен транспорт от фалит, вело и пешеходното придвижване значително се увеличават. Продажбите на велосипеди също се покачват според БиБиСи, а Гардиан дори нарекоха велосипедите “новата тоалетна хартия”.

Много експерти сочат колоезденето като безопасен начин да избегнем претъпкания обществен транспорт и гражданите в редица световни градове изглежда са съгласни. Забелязва се тенденция на увеличаване на велотрафика в много държави включително Китай, Германия, Ирландия, Обединеното Кралство, Нова Зеландия и Съединените щати. По официални данни на велокоалиция Филаделфия в града колоезденето се е увеличило с повече от 150% по време на пандемията COVID-19. Това накара някои правителства да създадат аварийни велосипедни алеи, да разширят тротоарите и дори да ограничат автомобилите.


 

Какво да правим?


Сега е моментът когато градските лидери търсят решения. Тази тенденция е уникална възможност да се преосмисли вело транспорта като неразделна част от системите за градски транспорт, а не просто като аксесоар. Градовете се нуждаят от по-устойчива мобилност, не само за да се справят с моментната ситуация, но и за да са подготвени за бъдещето. Вело и пешеходното придвижване са точно това!


 

Защо именно сега е момента да инвестираме във вело и пешеходната инфраструктура?


Глобалното икономическо въздействие на COVID-19 кризата вече е тежко и се очаква да се влоши. Много правителства обмислят мащабни инфраструктурни проекти, които могат да създадат работни места и икономическа активност.



Инвестирането в инфраструктура, в полза на вело и пешеходно движение от безопасни алеи, до съоръжения за паркиране и програми за споделен велотранспорт е точно този тип печеливша инвестиция, която ще помогне на икономиките да се възстановят.



Градовете откриват, че инвестирането във велоалеи и пешеходни зони е рентабилен начин за изграждане на инфраструктура и създаване на работни места. Доказано е, че те подобряват търговските зони, обществената свързаност, генерират туризъм и подкрепа за бизнеса. Интелигентните инвестиции, които следват принципите за безопасен дизайн, помагат да се ограничат пътните катастрофи.



 

Колоезденето означава Бизнес


Кварталите с ограничено движение са по-желани. Такива с добре изградени тротоари и велосипедни връзки, предлагат на жителите повече възможности за придвижване в задръстванията. Бизнесът може да насърчи пазаруването сред лоялни, местни клиенти, като предостави възможност за вело или пешеходен достъп.


Хората повишават тонуса и здравето си, което им спестява разходи и така имат повече пари за харчене, а работодателите имат по-здрави служители, които пропускат по-малко работни дни. Предприемачите, градовете и отделните хора пестят пари от разходите за паркиране, като осигурят ефективно използване на пространството и евтино паркиране на велосипеди вместо скъпите автопаркинги. Проучванията показват, че колоездачите харчат в местния бизнес средно 3 пъти повече от шофьорите на автомобили, както и факта, че велосипедната инфраструктура е пряко свързана с по-високите продажби на дребно. Също така изграждането на вело и пешеходна инфраструктура генерира повече работни места, отколкото пътното строителство.


 

Какво ще стане ако и у нас започнат да се правят безопасни велоалеи и качествени пешеходни зони?


Отговорът изглежда очевиден но все пак нека да помислим заедно:

  • Новата инфраструктура ще предразположи все повече хора да карат колело и да ходят пеша.

  • Тези хора няма да се качват в колите си и така ще се намали трафика и задръстванията.

  • Всички знаем, че по-малко коли означава по-чист въздух, реки и почва, както и по-малко шум под прозорците ни.

  • Ще станем по-активни. Здравето и тонуса ни ще се повиши, а така и мисловната ни дейност, но това е друга тема :)

  • Кварталите с вело и пешеходни алеи ще станат по-атрактивни и новите сгради ще повишат стойността си. Това ще донесе и повече доходи за държавата в последствие.

  • Всички социални групи ще могат безплатно да се придвижват.

  • Хората в неравностойно положение и семействата с деца ще могат да се придвижват свободно и безопасно.

и можеби най-важното

  • Безопасните и качествени алеи спомагат за по-малко катастрофи с фатален край, така ще губим все по-малко хора по пътищата.

...Със сигурност ви хрумват и други идеи, но нека разгледаме какво се случи досега и как COVID-19 промени градовете.


 

Примерите


Градовете в световен мащаб предлагат или обмислят мащабни инфраструктурни проекти, както временни така и постоянни, за да подкрепят увеличаването на велосипедния трафик.


Париж Кметът Ане Хидалго възнамерява да продължи рестрикцията на автомобилен трафик и е категорична, че няма да позволи колите и замърсяването да превземат Париж отново. линк Милано Един от най-замърсените градове в Европа и най-силно засегнат от пандемията, наскоро обяви планове за постоянно преобразуване на 35 километра улици в алеи за колоездене и разходки, като част от усилията за възстановяване на икономиката и насърчаване на търговията през лятото. Богота Кметът на Колумбийската столица, Клаудия Лопес, превърна 22 километровата улична мрежа Ciclovía в постоянна, изцяло вело и пешеходна зона и дори бяха предложени допълнителни 72 км временни такива. Филаделфия След като на места велодвижението се увеличи с до 471%, за няколко часа граждани подписаха петиция, в следствие на която града затвори за моторни превозни средства 6,5 км участък от главна пътна артерия. Берлин В града започна разширяване на пешеходните пространствата и поставяне на “pop-up” алеи, като се планува и 133 други германски градове да последват примера. Денвър Възползвайки се от момента изградиха тестовa pop-up вело и пешеходна алея, чрез която жителите ще могат да изпробват новия начин на придвижване в града.



В България, след дълги години игнориране на темата, напоследък забелязваме известен напредък. Започваме да осъзнаваме ползата от създаването на повече вело и пешеходни зони. В София виждаме все повече велосипедисти, а проекти като “Зелена линия София” - 32 км свързана алея,обединяваща паркове и квартали, ни дават надежда и ни карат да си мислим, че и България може да бъде поставена на световната карта от добри практики като Ню Йорк Хайлайн или Нордбантрасе, Германия. Едно е сигурно - изграждането на интелигентна вело и пешеходна инфраструктура е полезно както за държавата и гражданите, така и за бизнеса. А актуалната критична ситуация ни показва, че именно сега това е по-нужно от всякога!



Графики: Dutch Cycling Embassy, превод:"Зелена линия София"

34 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Суперблокове

bottom of page