top of page

Yehudid Bridge, Тел Авив

Актуализирано: 27.10.2020 г.

Вело и пешеходен мост свързващ източен и западен Тел Авив




Наскоро завършен, мостът Йехудит в Тел Авив е един добър пример за сполучлив дизайн на вело и пешеходен мост. Нещо с което надяваме се и "Зелена линия София" един ден ще се гордее!

Ние от екипа обичаме да разглеждаме различни примери, както добри така и не толкова сполучливи, обсъждаме ги и се учим от тях. Затова си помислихме че и за вас ще е интересно да ви ги показваме.



 


Мостът Йехудит, Тел Авив, Израел


Всичко започва през 2010 г. когато общината обявява конкурс за изграждането на първия пешеходен мост над Аялон, главната магистрала в Тел Авив. Печели го местното архитектурно бюро "NCArchitects", но едва 2017 г. плановете са одобрени и строителството започва. Официално се очаква да бъде завършен през юли 2019 г., но поради забавяне го откриват 5 месеца по-късно, през януари 2020.




Това е и единственият от 10 моста, който има велоалея. Той свързва западната и източната част на Тел Авив над магистралата и има за цел да създаде липсващата, пешеходна връзка между центъра на Тел Авив и кварталите източно от магистралата. Самият град е разделен от силно натоварената с трафик автомагистрала и тази връзка е един от начините за подобряване на мобилността в града.



Мостът Йехудит е дълъг 110 метра и е 11 метра широк.

Изграждането му струва 16,8 милиона евро, като по-голямата част е платена от общината.


Мостът свързва улиците в близост до бъдещата метро гара, така че да може да обслужва по-голям брой пешеходци, когато новото метро влезе в експлоатация. Целта му е да направи възможно преминаването по-лесно и безопасно през магистралата, както за пешеходци, така и за велосипеди и електроскутери. Това е един пример как създавайки адекватна инфраструктура, общината улеснява избора на много хора да се придвижват пеша, с колело или тротинетка.


Велоалеята и пешеходната зона са широки 2,5 м, а между тях има пространство за сядане с ширина 3 м. Достатъчно е че са използвани различни материали за пешеходната и вело-зони за да има визуално разделение между функциите. Така лесно и безопасно колоездачите могат да спрат, да поседнат или просто да се отклонят от движението, без да спират трафика зад тях.




От общината се надяват, че след откриването на моста и пускането в употреба на новата метростанция, по-малко хора ще пътуват с кола до развиващата се в близост бизнес зона и така трафикът ще се подобри. А до тогава пешеходци, велосипедисти и каращите електроскутери могат да се наслаждават на гледката докато спокойно преминават по него.





68 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Суперблокове

bottom of page