top of page

Столичната община предоставя 1600 компостери на домакинства

Общо 1600 броя компостери, закупени от Столична общината, ще бъдат предоставени на домакинства, които предварително са заявили желание да получат. Те могат да ги разположат в дворовете на къщите или кооперациите си.

Инициативата е част от кампанията на Столична община "Компостирай вкъщи", която цели да стимулира гражданите към намаляване на крайния битов хранителен и зелен отпадък, както и да насърчи стремежа към рециклиране на различни типове отпадъци. Заявления могат да бъдат подавани както от граждани, така и от администрациите на училища, детски градини и детски ясли.

  Домакинствата получават компостери след подписване на приемателно-предавателен протокол и декларация, че ще го използват по предназначение на територията на Столичната община.

  Освен компостери домакинствата получават допълнително наръчник за компостиране с информация как правилно да компостират своите органични отпадъци, за да получат компост (тор, богата на хумус) и активатори (прахообразен концентрат от микроорганизми), които стимулират процеса на разграждане на отпадъка в компостера.

  Очакванията са за намаляване на крайния битов отпадък на домакинствата с 550 тона на година.

Кампанията на Столична община за предоставяне на безплатни компостери на домакинствата започна през 2010 г. Общият брой раздадени домашни компостери до момента надвишава 8000 бр.

162 преглеждания2 коментара

Последни публикации

Виж всички

Суперблокове

bottom of page