top of page

The Atlanta BeltLine, Атланта, САЩ

Актуализирано: 26.10.2020 г.


Зелените алеи по света


Множество градове по света осъзнали нуждата от алтернативен транспорт за придвижване в градска среда дават зелена светлина на проекти свързани с регенерация на неизползваеми железопътни линии и превръщането им в пешеходни и велосипедни алеи. Зелените алеи по света демонстрират позитивите от изграждането на този тип инфраструктура с цел подобряване на качеството на живот в градовете ни.


В следващите седмици ще ви представим проекти успели да допринесат за здравето на гражданите, увеличаване на зелените пространства в градовете, увеличаване на инвеститорския интерес, подпомагане на малките бизнеси и всичко това благодарение на инфраструктура за евтино придвижване. Приноса към обществото на този тип проекти е безспорен.


 

The Atlanta BeltLine, Атланта, САЩ



Единствения поект, подобен на "Зеленият ринг" в София, които има запазени железопътни линии даващи възможност за реализацията на зелено околовръстно около града е "Зеления пояс на Атланта".


Проекта обединява общо 45 квартала и представлява 53км споделено трасе, между трамвай, велосипедисти и пешеходци.



Идеята за реализацията на този пояс идва от студентска дипломна работа още през 1999 г. , но за да стигне тази идея до реализация минават години, в които се появяват ново поколение проблеми в града. Засиленият автомобилен трафик, замърсяването на въздуха и недостига на зелени пространства са част от причините обществото да застане зад идеята за реализация на Зеления пояс на Атланта.  Благодарение на обществения натиск, проектът получава финансиране от държавата и първите 18 км. са реализирани през 2009 г.


Успехът на първата отсечка е толкова голям, че отваря врати за публично – частно сътрудничество между държавата и частни инвеститори. Няколко години след влизане в експлоатация на отсечката става ясно, че възвръщаемостта на инвестициите в районите, от където преминава, са 8 пъти по – големи от бюджета за изграждането на алеята. Облагородяването на пространствата подтиква строителството в района на проекта, множество малки бизнеси като ресторанти, кафенета и магазини се настаняват около нея. Всички тези икономически позитиви заедно с желанието на обществото за реализацията на проекта показват огромния успех на ринга и подсигуряват неговото завършване до 2030 г. 


"Atlanta Beltline" е вече едно от най-популярните обществени пространства в града. До този момент изградената източна част се използва от 2,5 милиона пешеходци годишно и разполага с над 3200 апартамента, изградени по протежение на 4,8 километровия маршрут.


Компании като McKinsey & Co, BlackRock и PagerDuty се надпреварват да наемат офис пространства в близост до трасето, а проектът става все по-мащабен в следствие инвеститорския интерес.

Не случайно го наричат “най-амбициозният проект за интелигентен растеж в страната”.





Страницата на проект може да разгледате тук: https://beltline.org


139 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички
bottom of page