top of page

Ползите от Колоезденето

Велосипеди, икономика и COVID-19

Увеличаването на броя на вело и пешеходното движение в нашите градове означава не само по-чист въздух и безопасни улици, но също така и огромни парични спестявания за нас самите и за държавата. Пари, които могат да бъдат изразходвани за други важни неща. Колоезденето и ходенето пеша са в полза на хората и обществото като цяло.

 

През последните няколко години в световен мащаб се обръща все по-голямо внимание на колоезденето и все повече градове разработват стратегии за неговото популяризиране. Въпреки, че някои градове си поставят амбициозни цели, напредъкът често е бавен и ограничен. Все пак, изследванията са ясни: колоезденето е полезно за хората и обществото като цяло.

Колоезденето не само ни спестява пари но също така облагодетелства градската среда, хората, бизнеса и икономиката на дадена страна.

 

Нека разгледаме цифрите: 

Градска среда

Жилищните квартали с ограничено движение са по-безопасни и по-атрактивни. Такива с добре изградени тротоари и велосипедни връзки,  предлагат на жителите повече възможности за придвижване в задръстванията и имат по-висока пазарна стойност. 

 

5b2a51ef8a70310658e835a8_zaha-crop-e1521

След превръщането на Ню Йорк Хайлайн в пешеходен линеен парк, бедния и изостанал до тогава квартал с индустриални сгради, паркинги и автосервизи, където се намира, се превръща в едно от най-популярните места в града с 8 милиона посетители годишно. 

 

Не е случайно, че входа на новия музей за американско изкуство Уитни е именно на трасето, както и много жилищни и бизнес сгради от световно известни архитекти като Заха Хадид, Франк Гери и Жан Новел. 

Пространство

Велосипедите заемат по-малко място в и без това ограниченото пространство на градовете,  в сравнение с автомобилите, което ги прави по-ефективни. На едно паркомясто могат да се паркират 10 до 15 колела.

Градовете, предприемачите и отделните хора могат да спестят пари от разходите за паркиране, като осигурят ефективно използване на пространството и евтино паркиране на велосипеди вместо скъпите автопаркинги. 

В София има около 1млн автомобила. Те заемат 12 млн. м2 от градското пространство. Ако приемем че средната цена на имот е 2000лв/м2 говорим за милиарди лева имотна стойност. 

Dutch_Cycling_Vision_BG-03.jpg

Икономика

Социалната кохезия в града е важен аспект от градското управление. Велосипедът е по-евтин от автомобила, както за закупуване така и за поддръжка, което го прави по-справедлив за обществото. Всеки изминат километър носи полза за обществото, докато всеки километър, изминат от автомобил или дори градският транспорт генерира разходи за обществото.

 

Представете си, че ще получите данъчна отстъпка от 2373 лв. тази година. Сега си представете, че ще я получавате всяка година и тя дори ще се увеличава. Как това би променило ежедневието ви? Звучи като мечта, но всъщност това е проста сметка на сумата, която ще спестите ако се откажете от дори само една от колите в семейството. 

Dutch_Cycling_Vision_BG-01.jpg

Градската среда, ориентирана към автомобила, не винаги улеснява избора ни да се качим на колело или да ходим пеша. Общностите, ориентирани изключително към моторния превоз, налагат голяма финансова санкция на тези, които са принудени да плащат тази сметка. Удивително е колко пари могат да останат в месната икономика, когато не се изливат в резервоара, голямата застраховка или автомобилния пазар.

Бизнес

Пешеходната и велосипедна инфраструктура е пряко свързана с по-високите продажби на дребно. Проучванията показват, че колоездачите харчат в местния бизнес средно 3 пъти повече от шофьорите на автомобили.

Добър пример за това е изградената в края на 2008 г. велосипедна алея на 9-то авеню в Ню Йорк, следствие на която продажбите на дребно се увеличават с до 49%, в сравнение с 3% за целия район.

Бизнесът може да насърчи пазаруването сред лоялни, местни клиенти, като предостави възможност за вело или пешеходен достъп.

Подобен на “Зелена линия София” проект в САЩ - Атланта Белтлайн наскоро се превърна в едно от най-популярните обществени пространства в града. До този момент изградената източна част се използва от 2,5 милиона пешеходци годишно и разполага с над 3200 апартамента, изградени по протежение на 4,8 километровия маршрут. Компании като McKinsey & Co, BlackRock и PagerDuty се надпреварват да наемат офис пространства в близост до трасето. линк А проектът става все по-мащабен в следствие инвеститорския интерес. Не случайно го наричат “най-амбициозният проект за интелигентен растеж в страната”

Околна среда и здраве

Колоезденето допринася  за подобряване качеството на въздуха и намаляване шума в градската среда, като влияе положително и на здравето на всички.

Ходенето и колоезденето повишават тонуса и здравето ни, което ни спестява разходи и така имаме повече пари за харчене, а работодателите имат по-здрави служители, които пропускат по-малко работни дни. 

Годишно 15,000 души умират преждевременно в следствие на замърсения въздух в България. Според световната здравна организация това намалява значително БВП на страната поради намалена производителност и разходи за лечение на причинените заболявания.линк 

В обединеното кралство служителите, стигащи до работа с колело средно взимат 1 ден по-малко болнични и така са спестили на икономиката приблизително 83 млн. паунда. линк

Редовните колоездачи имат 40% по-малък шанс да се разболеят от рак и над 50% по-малка вероятност да имат сърдечни заболявания. Чрез редовно каране на колело се увеличава физическата активност, което подобрява индивидуалната издръжливост и имунната система. Това е и eдна от причините колоезденето да бъде препоръчано от здравните специалисти по време на COVID-19.линк

Dutch_Cycling_Vision_BG-04.jpg

Заетост

Изграждането на вело и пешеходна инфраструктура генерира повече работни места за всяко инвестирано евро, отколкото пътното строителство. 

По-малките инфраструктурни проекти, като велоалеи и пешеходни зони изискват повече човешка работна ръка и по-малко машинен труд от мащабните проекти за автомобилен или железопътен транспорт. При големите проекти често се назначават международни компании, тъй като местните нямат умения или капацитет и по този начин част от инвестициите изтичат от местната икономика.

Годишните разходи в ЕС за изграждане и поддръжка на  автомобилна инфраструктура, които се спестяват чрез колоездене, възлизат на 2,9 млрд. евро годишно.

В САЩ например изграждането на един км градска магистрала струва 240 пъти повече от изграждането на висококачествена, защитена велосипедна алея. линк

Безопасност

Интелигентните инвестиции,  които следват принципите за безопасен дизайн и насочена политика помагат да се ограничат пътните инциденти. 

Въпреки че колоезденето се счита за по-опасно от шофирането, доказателствата сочат, че градовете с развит велотрафик са по-безопасни, както за самите велосипедисти, така и за всички други участници в движението. 

Според изследванията безопасните и качествени алеи спомагат за 44% по-малко инциденти с фатален край. линк

Dutch_Cycling_Vision_BG-06.jpg

Последните два месеца и мерките срещу COVID-19 ни позволиха да надникнем в един свят без автомобилен трафик и последвалите рекордно ниски нива на замърсяване. В много градове по света решиха да се възползват от ситуацията за да преустроят своята мобилна инфраструктура.

Докато традиционния обществен транспорт отчита спад между 50-90% и се наложи някои правителства да се намесят, за да защитят системите за обществен транспорт от фалит, вело и пешеходното придвижване значително се увеличават. Продажбите на велосипеди също се покачват според БиБиСи, а Гардиан дори нарекоха велосипедите “новата тоалетна хартия”.

Забелязва се тенденция на увеличаване на велотрафика в много държави включително Китай, Германия, Ирландия, Обединеното Кралство, Нова Зеландия и Съединените щати. По официални данни на велокоалиция Филаделфия в града колоезденето се е увеличило с повече от 150% по време на пандемията COVID-19. Това накара някои правителства да създадат аварийни велосипедни алеи, да разширят тротоарите и дори да ограничат автомобилите.

 

Нека видим някои от примерите:

 

Париж

Кметът Ане Хидалго възнамерява да продължи рестрикцията на автомобилен трафик и е категорична, че няма да позволи колите и замърсяването да превземат Париж отново. линк

Милано 

Един от най-замърсените градове в Европа и най-силно засегнат от пандемията, наскоро обяви планове за постоянно преобразуване на 35 километра улици в алеи за колоездене и разходки, като част от усилията за възстановяване на икономиката и насърчаване на търговията през лятото.

Богота 

Кметът на Колумбийската столица, Клаудия Лопес, превърна 22 километровата улична мрежа Ciclovía в постоянна изцяло вело и пешеходна зона и дори бяха предложени допълнителни 72 км временни такива.

Филаделфия

След като на места велодвижението се увеличи с до 471%, за няколко часа граждани подписаха петиция, в следствие на която града затвори за моторни превозни средства 6,5 км участък от главна пътна артерия. 

Берлин 

В града започна разширяване на пешеходните пространствата и поставяне на “pop-up” алеи, като се планува и 133 други германски градове да последват примера . линк

 

Денвър 

 

Възползвайки се от момента изградиха тестовa pop-up  вело и пешеходна алея, чрез която жителите ще могат да изпробват новия начин на придвижване в града.

 

 

Сега е моментът когато градските лидери търсят решения. Това е уникална възможност да се преосмисли вело транспорта като неразделна част от системите за градски транспорт, а не просто като аксесоар. Градовете се нуждаят от по-устойчива мобилност, не само за да се справят с моментната ситуация, но и за да са подготвени за бъдещето. Вело и пешеходното придвижване са точно това!

 

В България виждаме все повече велосипедисти но инфраструктурата изостава. Дълги години темата беше игнорирана и едва напоследък забелязваме известен напредък, а проекти като “Зелена линия София” - 32 км свързана алея, обединяваща паркове и квартали, ни дават надежда и ни карат да си мислим, че и България може да бъде поставена на световната карта от добри практики.

 

Глобалното икономическо въздействие на COVID-19 кризата вече е тежко и се очаква да се влоши. Инициирането на мащабни инфраструктурни проекти може да създаде работни места и икономическа активност. Инвестирането в инфраструктура, в полза на вело и пешеходното движение, от безопасни алеи, до съоръжения за паркиране и програми за споделен велотранспорт е точно този тип печеливша инвестиция, която ще помогне на икономиките да се възстановят.

[1]Københavns Kommune: Teknik- og Miljøforvaltningen, Byens Udvikling, 2015, [pdf] ‘Velkommen på Københavns Grønne Cykelruter’, available at <http://kk.sites.itera. dk/apps/kk_pub2/pdf/1377_Tyil2q50ey.pdf> [accessed Dec 2016]

bottom of page