top of page

Линеен парк, Тел Авив

Актуализирано: 7.12.2020 г.


През октомври 2020 беше открит и първия линеен парк в Тел Авив или както самият кмет на града го нарича - най-важният проект, който показва, че града мисли за бъдещето, хората и публичните пространства. 

Проектът превръща старо влаково трасе, свързвало някога града с Йерусалим, в изцяло вело и пешеходна зона. Всъщност идеята е съчетана със изграждането на бъдещото метро като първоначално е изкопан тунелът, а върху него е изграден парка.


Дължината му е 1,3км и свързва един от най-главните булеварди - Ротшийлд с морето. Маршрутът запазва много детайли от историческата железница построена още през 1892 г., както самите релси, подпорната стена и дори старите графити.Всъщност влак продължава да минава от там, но под земята. Линейният парк е изграден върху тунела на метрото, който в момента се строи.

Това е възпрепятствало засаждането на по-големи дървета например, което е и повод за недоволство от страна на жителите, че няма достатъчно сянка.


 


Поглед върху трасето преди

Паркът е изцяло знак на почит към пешеходците и велосипедистите, без облекчение за собствениците на превозни средства (като подземени паркинги например). Със сигурност е имало и недоволни, но всяка промяна изисква жертви.

Железопътният парк в Тел Авив се присъединява към подобни проекти по целия свят, където изоставена железопътна линия се превръща в вело и пешеходен парк. Много от тях ние описваме за да може да ги разгледате тук.


98 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page