top of page

Зелените велосипедни маршрути на Копенхаген

Актуализирано: 26.10.2020 г.

В опит да накара повече хора от предградията да карат колела в центъра на града, кметът на Копенхаген въвежда серия от "Зелени велосипедни маршрути" (Green cycle routes). До 2026 г. са планирани 22 маршрута, обхващащи 110 километра. Те са отделени от останалата инфраструктура и имат минимален контакт с трафика. Поради тяхната ширина те действат като магистрали за велосипедисти, осигурявайки на жителите, които живеят извън центъра на града жизненоважна алтернатива на обществения или моторния транспорт за по-дълги пътувания.


Към днешна дата има изградени 58 км "Зелени велосипедни маршрути", включващи мрежа около Копенхаген, със съотношение 20% пешеходци и 80% колоездачи. Всеки маршрут е уникален, но всички те са свързани, с което се постига голям положителен ефект. Индивидуалните маршрути включват забележителните Nørrebroruten, Carlsberg маршрут и Harbour Ring Route.


The Carlsberg Route


е пример за успешено публично-частно партньорство за създаване на зелен активен маршрут за пътуване. Маршрутът на Карлсберг (The Carlsberg Route) е с дължина 5 км, като се движи от централната гара на Копенхаген, през квартал Вестербро и новия квартал Карлсберг до станцията Даншьой във Валби. Очаква се до 2025 г. този маршрут да бъде използван от повече от 10 000 колоездачи на ден.


Положителното въздействие на маршрута вече е видимо от засиления интерес към имотите в района в резултат на подобрените условия за каране на колело, създаването на парк, ограничаване на трафика на автомобили и увеличаване на публичното пространство. 

The Harbour Ring Route


Маршрутът създава ринг по крайбрежието на централен Копенхаген.

Открит е през 2016 г. с изграждането на новия мост Inderhavnsbroen (Вътрешен пристанищен мост), чрез който е преодоляна основната липсваща връзка между оживения туристически квартал Nyhavn с центъра на Christianshavn.

Мостът незабавно става популярен с около 14 000 посетители велосипедисти и 10 000 пешеходци на ден през лятото.


 

Какви са Ползите?


Въпреки че развитието на успешна цялостна, екологична, активна мрежа за придвижване в един град може да отнеме много време, планиране и обществена подкрепа, инвестицията в зелени, екологични, активни маршрути за пътуване носи много ползи.


Проучвания показват, че Зелените велосипедни маршрути на Копенхаген имат положително въздействие върху намаляването трафика и задръстванията, активния градски живот, общественото здраве и икономиката[1].

Счита се, че позитивното въздействие върху здравето на хората се дължи на това, че повече хора избират активното придвижване като транспорт.


Зелените велосипедни маршрути са популярни сред различни социални групи. Потребителите често твърдят, че те са по-удобни за децата в сравнение с тези които са съчетани с автомобилния трафик, поради това, че са по-широки, безопасни, спокойни и приятни.

Те също така предлагат възможност за комбиниране на различни видове транспорт, в случай че разстоянието до конкретната дестинация е относително дълго за ходене или колоездене. Например, има чести връзки с градската железопътна мрежа на Копенхаген на S-влак, което също позволява на хората да пътуват и с велосипеди във влака.


Зелените велосипедни маршрути на много места имат връзки с градската железопътна мрежа на на S-влаковете, в които са осигурени места за транспорт на велосипеди.
[1]Københavns Kommune: Teknik- og Miljøforvaltningen, Byens Udvikling, 2015, [pdf] ‘Velkommen på Københavns Grønne Cykelruter’, available at <http://kk.sites.itera. dk/apps/kk_pub2/pdf/1377_Tyil2q50ey.pdf> [accessed Dec 2016]

114 преглеждания0 коментара

Последни публикации

Виж всички

Comments


bottom of page